• _G4A2821
  • _G4A2774
  • _G4A2828
  • _G4A2786
  • _G4A2799
  • _G4A2773
  • _G4A2811
  • _G4A2815
_G4A2821 _G4A2774 _G4A2828 _G4A2786 _G4A2799 _G4A2773 _G4A2811 _G4A2815

Motel Renovation at Palm Beach on the Gold Coast

We helped our clients re-invigorate this motel, on the Gold Coast Highway in Palm Beach.  The owners brief was to keep the existing buildings and enhance them, rather than re-develop.

They have rebranded the old “Palm Trees” Motel and relaunched their new Mysa Motel in 2021.   Book in to check it out!

Finished photos here provided by Blasius Erlinger.  Others, and originals by us.

We’re happy to have been able to assist in their journey to recreate the place.  A greater sense of space was created to the existing rooms, and improved amenity around the site.  This was achieved through multiple interventions on the existing site, while retaining the bones of the existing structure.

The existing rooms were enhanced with much higher and raked ceilings, with more natural light – to improve the amenity for guests.  This was achieved while maintaining privacy from the surrounding buildings and passing traffic.

New high ceilings and natural light to the original rooms.

The lighting scheme further emphasizes the balance of light, and space above the original ceiling.

The rooms were then artfully detailed by the owners with tiles, colour schemes, artwork and furniture to achieve themes through the motel.  Refer their website for details!

This contrasts with images from prior to the renovation

Prior to the renovation: the rooms with lower ceilings ,and less light

The roof was re-designed to achieve the raking ceilings and light filled internal spaces,

Raised roof over the raised fences, maintaining street presence and improving natural light (while maintaining privacy)

But respecting the signage and gable brick form from the original

Original Elevation of the Motel prior to renovation

 

New courtyards were designed to front and rear of the rooms, to improve their privacy, and sense of space for each separate room.

The new carparking design provides greater sense of privacy from the rooms to other guests, while also providing a covered common area central to all rooms.

This contrasts with the traditional flat awning which was the original roof adjacent to each room.  While practical for luggage this left a large part of the site as driveway, unable to be enjoyed by guests.

Original motel including awning roof for covered cars at each room

The build incorporated several features which the owners added, in order to target more sustainable outcomes.  These include –

  • Tank water, and solar power, with discussion of the potential for future electric car charging
  • Renovation and re-use instead of complete demolition and re-development
  • Tiles from the existing roof were repurposed to another project in garden beds
  • Trusses from the existing roof were re-used to create the central courtyard carparking
  • The client sourced recycled materials including breeze blocks for screen fences, and furniture to fit out the spaces.